Mindfulness

Twee weken terug kwam ik een berichtje van het NRC tegen op facebook met de titel ‘ga toch weg met je mindfulness’. Het artikel is uitgegeven op 30 mei in 2015, maar wordt dus schijnbaar nog steeds gedeeld. In dit artikel wordt mindfulness niet zo goed beoordeeld en het zou te zweverig zijn. Ik wil daar graag op reageren als positief psycholoog.

Steeds vaker hoor ik om mij heen dat mensen met psychologische problemen “even” een mindfulness training volgen of dat mensen een op zichzelf staande mindfullness training/cursus geven om je zo van je klachten af te helpen. Weinig mensen in mijn omgeving zijn er positief over en ik moet het daar helaas mee eens zijn. Waarom? En wat is nou precies mindfulness?

Allereerst is Mindfulness een wetenschappelijk onderzocht en onderbouwde therapie. Mindfulness Based Cognitive Therapy is ontwikkeld voor/vanwege mensen met een terugkerende depressie die onvoldoende baat bleken te hebben bij alleen cognitieve gedragstherapie en medicatie. De kreet ‘je hoeft niet ziek te zijn om je niet goed te voelen’ sluit hierbij aan (het twee continuamodel van Keyes). Dit betekent dat als je geen last meer hebt van een depressie, je welbevinden (het vermogen om een plezierig, betekenisvol en betrokken te leven te leiden en het hebben van positieve relaties en succesvol zijn) niet hoog hoeft te zijn. Evenals het hebben van een hoog niveau van welbevinden, niet betekent dat je geen depressie hebt.

De kern van de mindfulness therapie is bewustwording. Jezelf bewust worden van het ongewenste of destructieve gedrags- of reactiepatroon waardoor een probleem kan blijven voortbestaan. En een doel/effect van de mindfulness therapie is het vergroten van het emotioneel welbevinden door jezelf bewust te worden van deze patronen.

Ik kan me goed voorstellen dat een artikel als die van het NRC geschreven wordt en ik kan me ook goed inleven in de twijfels die mensen bij mindfulness hebben, wanneer er geen ander (behandel)traject aan vooraf gaat of ernaast loopt. Want ‘zomaar’ je welbevinden vergroten en je bewust worden van processen die een probleem kunnen laten voortbestaan betekent niet dat je dan geholpen bent. Je hebt therapeutische behandeling nodig om aan het werk te gaan om die processen te veranderen. Mindfulness is dus wanneer er sprake is van psychologische problemen een goede aanvulling en absoluut geen zweverig gedoe.

Mindfulness op zichzelf als cursus om je welbevinden te vergroten terwijl je niet ‘ziek’ bent is natuurlijk mogelijk en kan je allicht helpen beter in het leven te staan. Maar als enkelvoudige therapie/behandeling bij daadwerkelijke problemen zoals omschreven in het artikel van het NRC. Nee.

Mindfulness